Връзката между анорексия и остеопороза

Анорексия нервоза е хранително разстройство, свързано с ниско телесно тегло и ирационален страх от наддаване на тегло. Хората с анорексия продължават да ограничават храненето и се смятат за хора с наднормено тегло, въпреки че всъщност са с поднормено тегло. Въпреки че анорексията нервоза засяга и двата пола, разстройството е приблизително 10 пъти по-рядко при мъжете, отколкото при жените.

Остеопорозата е заболяване, което кара костите да станат слаби и крехки, така че е по-вероятно да се счупят дори след лек удар или падане. Счупените кости поради остеопороза (наречени фрактури на чупливост- които се случват при падане от изправено състояние или от по-ниско) са основна причина за болка, увреждане и загуба на качеството на живот.

Връзката между анорексията и остеопорозата

 
Сред многото сериозни физически последици от анорексията нервоза е ниската костна минерална плътност и нарушена структура и здравина на костите. Това води до по-висок риск от остеопороза и фрактури на чупливост.

Има няколко причини, поради които анорексията излага здравето на костите на риск!

 

Ниско телесно тегло

Поднорменото тегло има пряк ефект върху здравето на костите и е рисков фактор за остеопороза и фрактури на чупливост (дори при хора без анорексия).


Хормони

Тялото променя производството на хормони в отговор на ниско телесно тегло. При момичетата хормоните са много важни за растежа на костите, особено в пубертета по време на растежа. Намаляването на производството на хормони може да доведе до редки или липсващи менструални цикли, което се отразява негативно на растежа и здравината на костите.

По същия начин при мъжете и момчетата ниските нива на тестостерон се отразяват неблагоприятно на здравето на костите.

Нивата на други хормони, свързани с растежа, също се влияят от загубата на тегло при анорексия, с допълнително отрицателно въздействие върху здравето на костите.


Лошо хранене

Необходима е балансирана диета с достатъчно калций, протеини, витамин D и други хранителни вещества, за да се поддържат силни и здрави кости. Поради ограничените си диети, хората с анорексия обикновено не получават достатъчно от тези и други основни хранителни вещества за здравето на костите.


Въздействие върху здравето на костите

 

Средната възраст, на която анорексията нервоза започва е от 16 до 17 години, а броят на засегнатите по-малки деца продължава да нараства. Това е проблем за здравето на костите, тъй като детството и юношеството са критични периоди за развитието на костите. Скелетът продължава да нараства по размер и сила, докато младите хора достигнат своята „пикова костна маса“ около средата на двадесетте си години.

Непостигането на пикова костна маса по време на юношеството може да има последствия за цял живот върху здравето на костите, увеличаващи риска от остеопороза и свързани фрактури в по-късен етап от живота.

Степента на въздействието на анорексия нервоза върху здравето на костите зависи от много фактори, включително продължителността, тежестта на заболяването и колко рано настъпва.

Проучванията, показват, че… 


Костната минерална плътност (КМП) е по-ниска при жени, които развиват анорексия нервоза по време на юношеството, в сравнение с жени с начало на заболяването в зряла възраст, въпреки сходна продължителност на заболяването. Юноши с анорексия нервоза имат по-ниска КМП от юноши с нормално тегло на сравнима възраст и зрялост и имат по-ниски нива на костно натрупване (натрупване на кост). Повече от 50% от подрастващите момичета с анорексия невроза показват значителна костна загуба по-малко от една година след диагностицирането. Хора на всяка възраст, които имат анорексия нервоза (или са страдали от нея в миналото), са по-склонни да имат лошо здраве на костите от останалите. Хората с анамнеза за анорексия имат два до три пъти по-висок риск от костни фрактури. При възрастни жени, прекарали анорексия едно проучване установи, че близо 38% имат остеопороза на поне едно място в тялото, а 92% имат остеопения (ниска костна минерална плътност) на едно или повече места в тялото. Въпреки че КМП се увеличава с възстановяването от анорексия нервоза, костната загуба може да не е напълно обратима, дори когато теглото се върне към нормалното и месечните цикли се възобновят.

 

Стратегии за управление за здравето на костите

 

Тъй като значителна костна загуба може да настъпи много рано при анорексия, дори в рамките на първата година, ранната диагностика и намеса са критични и най-важните фактори, засягащи бъдещото здраве на костите.

Възстановяването на нормалното тегло и хормоните е крайъгълният камък на лечението на ниската костна минерална плътност при анорексия. При млади жени тази цел ще помогне за възстановяване на месечния цикъл.

Диетолозите ще се стремят да нормализират хранителното поведение, като обръщат внимание на хранителния статус. Калцият и витамин D са изключително важни за развитието на костите при младите хора и може да се препоръчат хранителни добавки, за да се осигури адекватен прием. Оценката на скелета трябва да включва цялостна анамнеза и пълен физически преглед. Може да се препоръча тест за костна плътност, за да се види дали костната минерална плътност е нормална, по-ниска от средната или в диапазона на остеопороза. Въпреки това, тълкуването на резултатите трябва да се извършва внимателно при растящи деца и юноши. Понастоящем не са одобрени терапии за остеопороза или хормонални лечения за загуба на костна маса при анорексия, въпреки че изследванията продължават. Хормоните обикновено не се препоръчват за лечение на ниска костна плътност при деца или юноши, но при млади жени трансдермални хормонални пластири могат да бъде ефективни при възстановяване на нивата на хормоните.

 

Пазете се от претрениране!

 

Въпреки че упражненията са необходими за развитие и поддържане на здравето на костите, ползите от упражненията върху загубата на костна маса при анорексия все още са тема на дебат. Интензитета на  упражненията трябва да се наблюдава, за да се ограничи по-нататъшната загуба на тегло. (Тъй като тренировките с тежести могат да бъдат прекалено натоварващи, в Остеостронг вярваме, че остеогенното натоварване с нашите уреди е най-доброто решение, защото трае само няколко секунди на уред и не води до умора.)

Навиците за здравословен начин на живот са важни: това включва достатъчно витамин D от безопасно излагане на слънце, без пушене и без прекомерна консумация на алкохол.


АКО ИМАТЕ ИЛИ СТЕ ИМАЛИ АНОРЕКСИЯ НЕРВОЗА (ИЛИ ДРУГО ХРАНИТЕЛНО РАЗСТРОЙСТВО КАТО БУЛИМИЯ), ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ ОЦЕНКА НА ЗДРАВЕТО НА КОСТИТЕ И ДА ВЗЕМЕТЕ ПОДХОДЯЩИ МЕРКИ ЗА УКРЕПВАНЕ НА КОСТИТЕ СИ.


Източник: Международна фондация за остеопороза

Възпозлвай се от БЕЗПЛАТНА сесия в OsteoStrong

Искаме да те поканим да направиш безплатна сесия в нашия център. За нас ще бъде удовослтвие да се запознаем и да изпробваш този иновативен метод!