Подобрява ли колоезденето костната ни плътност?

Проучване на холандски университет показва висок процент ниска костна плътност при професионалните колоездачи, което ги излага на повишен риск от фрактури и състояния като остеопороза.

Според проучването ниската костна плътност засяга жените в началото на кариерата им, но и мъжете в по-късните етапи от тяхната кариера.

Проучването съобщава, че колоездачите с по-висока костна плътност, имат по-високи индекси на телесна маса (ИТМ), също колоездачите, които са се занимавали с остеогенни дейности като футбол или гимнастика имат по-висока костна плътност.
Според проучването ниско телесно тегло, липса на механично натоварване на скелета, ниска наличност на енергия и хроничен стрес са възможни причини за ниска костна плътност.

Ниската костна плътност може да направи хората по-податливи на счупване на костите, особено по-късно в живота, и може да доведе до развитие на остеопороза, състояние, което отслабва костите и ги прави по-крехки.

В допълнение към измерванията на костната плътност в цялото тяло, проучването тества и кръвни маркери като начин за идентифициране на енергийната наличност.

Изследването показа, че при мъже в „напреднала възраст“ колоездачи, ниската костна плътност е „най-очевидна“ в лумбалния гръбначен стълб, като 65 процента от тестваните ездачи имат ниска костна плътност в тази област. Междувременно 45 процента от жените колоездачи в същата част от кариерата си са имали ниска костна плътност в лумбалния гръбнак.

При ездачите по време на ранните етапи от кариерата си жените са тези, които показват по-висок процент на ниска костна плътност в лумбалните прешлени с 45 процента в сравнение с 27 процента при мъжете.

За състезатели, които са завършили кариерата си – 50 процента от мъжете са имали ниска костна плътност.

Проучването заключава, че остеогенните дейности трябва да бъдат включени в тренировъчните режими, както и тренировките за резистентност също могат да помогнат за поддържане на добри нива на костна плътност.

Възпозлвай се от БЕЗПЛАТНА сесия в OsteoStrong

Искаме да те поканим да направиш безплатна сесия в нашия център. За нас ще бъде удовослтвие да се запознаем и да изпробваш този иновативен метод!