Освен горските плодове, лимоните и лаймовете, малко плодове и зеленчуци обикновено се понасят толкова добре и са с толкова големи ползи за здравето, колкото краставиците.
Особено в летните жеги сега краставиците са чудесно допълнение, което да добавите към вашата диета.
Какви са ползите от краставиците?
Богати са на хранителни вещества.
Краставиците са богати на витамин С, витамин К1, калий, молибден и манган.
Силиций за костите.
Краставиците са фантастичен източник на силиций. Силицият е жизненоважен минерал за омрежването на колагена, минерализацията на костите и изграждането и поддържането на здрава съединителна тъкан (мускули, връзки, хрущяли, кости и кожа).
Хидратация. Тъй като са 95% вода, те са чудесен източник на хидратация.
Нисък оксалат. Оксалатите могат да свържат калция и да предотвратят неговото усвояване. Те също могат да допринесат за камъни в бъбреците и болки в ставите.
Ниско съдържание на захар. Дори да е естествена, твърде много захар не е добро нещо за нашите тела и кости.
Подходящи са за диета с нисък FODMAP или олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Това са групи въглехидрати, които могат да предизвикат подуване, газове и болки в стомаха при някои хора… с краставиците те не са проблем.
Разтворими фибри. Краставиците съдържат пектин. Пектинът е вид разтворими фибри, които могат да помогнат за подобряване на храносмилането, намаляване на запека и осигуряват храна за полезните чревни бактерии.
Как можете да добавите краставици към вашата диета?
Не забравяйте, че най-голямата концентрация на силиций и други хранителни вещества е в кората, така че не белете краставиците.
Салати. Нарежете краставиците на малки кубчета и поръсете отгоре върху всяка салата за освежаваща хрупкавост.
Дресинги или дипове. Смесете краставица, парче авокадо, копър, изцеден лимон и щипка морска сол.
Смутита. Смесете малко парче краставица с кората в смути с неподсладено кокосово мляко, парче авокадо, шепа горски плодове и любимия ви протеин на прах.
Сокове. Използвайте краставици като основа за хидратиращ зелен сок с ниско съдържание на оксалати и захар с краставица, маруля, джинджифил, лимон и мента или босилек.
Снаксове. Използвайте нарязана краставица и добавете любимите си плодове и зеленчуци.
Ферментирали продукти. Киселите краставички могат да бъдат направени чрез дива ферментация само с морска сол (не използвайте оцет за този процес). Ферментирайте ги сами и ги съхранявайте в хладилника. Защо в хладилника? Охладените туршии без добавен оцет все още имат живи пробиотични култури, които са полезни за червата.
Десерт. Смесете чаша пълномаслено неподсладено кокосово мляко, 1 малка краставица, сока от два лайма и малко подсладител без захар, като плодове Монк или стевия (по избор). Изсипете във форми за сладолед. Добавете клечици за дръжки. Замразете. Насладете се на това освежаващо лакомство!
Възможностите и ползите са безкрайни, така че нека краставиците бъдат вашето следващо здравословно за костите допълнение.