Краставиците и техните ползи за здравето на костите
Какви са ползите от краставиците?
Освен горските плодове, лимоните и лаймовете, малко плодове и зеленчуци обикновено се понасят толкова добре и са с толкова големи ползи за здравето, колкото краставиците. Особено в летните жеги сега краставиците са чудесно допълнение, което да добавите към вашата диета.Богати са на хранителни вещества.
Краставиците са богати на витамин С, витамин К1, калий, молибден и манган.
Силиций за костите.
Краставиците са фантастичен източник на силиций. Силицият е жизненоважен минерал за омрежването на колагена, минерализацията на костите и изграждането и поддържането на здрава съединителна тъкан (мускули, връзки, хрущяли, кости и кожа).
Хидратация. Тъй като са 95% вода, те са чудесен източник на хидратация.
Нисък оксалат. Оксалатите могат да свържат калция и да предотвратят неговото усвояване. Те също могат да допринесат за камъни в бъбреците и болки в ставите.
Ниско съдържание на захар. Дори да е естествена, твърде много захар не е добро нещо за нашите тела и кости.
Подходящи са за диета с нисък FODMAP или олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Това са групи въглехидрати, които могат да предизвикат подуване, газове и болки в стомаха при някои хора… с краставиците те не са проблем.
Разтворими фибри. Краставиците съдържат пектин. Пектинът е вид разтворими фибри, които могат да помогнат за подобряване на храносмилането, намаляване на запека и осигуряват храна за полезните чревни бактерии.