Краставиците и техните ползи за здравето на костите

Какви са ползите от краставиците?
Освен горските плодове, лимоните и лаймовете, малко плодове и зеленчуци обикновено се понасят толкова добре и са с толкова големи ползи за здравето, колкото краставиците.
Особено в летните жеги сега краставиците са чудесно допълнение, което да добавите към вашата диета.
Богати са на хранителни вещества.
Краставиците са богати на витамин С, витамин К1, калий, молибден и манган.
Силиций за костите.
Краставиците са фантастичен източник на силиций. Силицият е жизненоважен минерал за омрежването на колагена, минерализацията на костите и изграждането и поддържането на здрава съединителна тъкан (мускули, връзки, хрущяли, кости и кожа).
Хидратация. Тъй като са 95% вода, те са чудесен източник на хидратация.
Нисък оксалат. Оксалатите могат да свържат калция и да предотвратят неговото усвояване. Те също могат да допринесат за камъни в бъбреците и болки в ставите.
Ниско съдържание на захар. Дори да е естествена, твърде много захар не е добро нещо за нашите тела и кости.
Подходящи са за диета с нисък FODMAP или олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Това са групи въглехидрати, които могат да предизвикат подуване, газове и болки в стомаха при някои хора… с краставиците те не са проблем.
Разтворими фибри. Краставиците съдържат пектин. Пектинът е вид разтворими фибри, които могат да помогнат за подобряване на храносмилането, намаляване на запека и осигуряват храна за полезните чревни бактерии.
Как можете да добавите краставици към вашата диета?
Не забравяйте, че най-голямата концентрация на силиций и други хранителни вещества е в кората, така че не белете краставиците.
Салати. Нарежете краставиците на малки кубчета и поръсете отгоре върху всяка салата за освежаваща хрупкавост.
Дресинги или дипове. Смесете краставица, парче авокадо, копър, изцеден лимон и щипка морска сол.
Смутита. Смесете малко парче краставица с кората в смути с неподсладено кокосово мляко, парче авокадо, шепа горски плодове и любимия ви протеин на прах.
Сокове. Използвайте краставици като основа за хидратиращ зелен сок с ниско съдържание на оксалати и захар с краставица, маруля, джинджифил, лимон и мента или босилек.
Снаксове. Използвайте нарязана краставица и добавете любимите си плодове и зеленчуци.
Ферментирали продукти. Киселите краставички могат да бъдат направени чрез дива ферментация само с морска сол (не използвайте оцет за този процес). Ферментирайте ги сами и ги съхранявайте в хладилника. Защо в хладилника? Охладените туршии без добавен оцет все още имат живи пробиотични култури, които са полезни за червата.
Десерт. Смесете чаша пълномаслено неподсладено кокосово мляко, 1 малка краставица, сока от два лайма и малко подсладител без захар, като плодове Монк или стевия (по избор). Изсипете във форми за сладолед. Добавете клечици за дръжки. Замразете. Насладете се на това освежаващо лакомство!
Възможностите и ползите са безкрайни, така че нека краставиците бъдат вашето следващо здравословно за костите допълнение.
Научете какви са разликите между заболяванията остеопения и остеопороза!