Защо сините сливи са полезни за здравето на костите?
Коя е храната за здрави кости?
Ако трябва да изберете само една храна, за да увеличите костната си плътност, коя би била тя? Някоя „суперхрана“ може би. В случая „суперплод”, който е от съществено значение за здравите кости.
Оказва се, че това не са портокали, грейпфрут, смокини или някой от „обичайните заподозрени“, за които обикновено чуваме. Вместо това, според д-р Бахрам Арджманди – председател на катедрата по хранене, храни и физически упражнения в Държавния университет на Флорида – това всъщност са сушените сини сливи. И ние напълно сме съгласни с изследването.
Защо сините сливи са суперхрана?
За съжаление, много хора пропускат тази храна, която поддържа здравето на костите. Освен това тя забавя процеса на стареене и подобрява червата ви. Едновременно с това задоволява желанието ви за сладко. Терминът „суперхрана“ се използва често, но изследванията показват, че сините сливи наистина заслужават тази титла. Това важи особено когато става въпрос за здравето на костите.
В тази статия ще проучим какво има да каже науката за сините сливи и здравето на костите. Ще подчертаем и някои специфични за сините сливи хранителни вещества, които може да са отговорни за техните качества за укрепване на костите.
Как се образува остеопорозата?
Остеопорозата е състояние, което кара костите ви да стават слаби и чупливи. Следователно те са по-податливи на счупвания.
Вашите кости постоянно преминават през процес на разграждане и реформиране. Когато сте млади, процесът на образуване на кости изпреварва процеса на разграждане. Въпреки това, след като навлезете в 30-те си години, достигате пиковата си плътност на костната маса (костна минерална плътност). Оттам процесът на разграждане бавно започва да изпреварва процеса на реформиране.
Естествено е плътността на костите ви да намалява бавно в зряла възраст. Остеопорозата възниква, когато други фактори ускорят този процес до степен, че костната минерална плътност е достатъчно ниска, за да доведе до фрактури.
Фактори, влияещи върху остеопорозата
Хормоналните промени, дефицитът на хранителни вещества и заседналият начин на живот са основни фактори. Няколко други фактора също могат да играят роля в прогресирането на загубата на костен минерал. Целостта на вашите кости в детството също може да повлияе на податливостта ви към остеопороза по-късно в живота.
Могат ли сините сливи да обърнат костната загуба?
Добрата новина за костната минерална плътност е, че в много случаи можете да обърнете загубата на кост. Това може да увеличи здравината и целостта на костите. Няколко фактора играят значение по отношение на възстановяването на костите. Те включват физическа активност, начина на живот и, разбира се, хранене.
Резултати от изследванията със сини сливи
В едно проучване жени в постменопауза с остеопороза консумират 100 грама сушени ябълки или сини сливи дневно. Това продължава в рамките на една година. В края на едногодишното изпитване жените, които са консумирали сини сливи, са видели значително по-висока костна минерална плътност. Това е в сравнение с тези, които са консумирали сушени ябълки.
Рецепта със сушени сливи
Съставки:
- 4 чаши цветчета карфиол
- 1 чаша сварен покълнал нахут
- 3 с.л. зехтин
- 1 ч.л. морска сол
- 1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 1/4 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. смлян кимион
- 1 щипка червен пипер на люспи (по желание)
- 1 чаша варена покълнала киноа
- 1/2 чаша нарязани сушени сини сливи
- 1 с.л. пресен лимонов сок
- 2 чаши бейби зеленолистни (кресон, рукола, къдраво зеле)
Начин на приготвяне:
- Застелете тава с хартия за печене и загрейте фурната до 200 градуса. Смесете заедно карфиола, нахута, олиото, солта, черния пипер, чесъна на прах, кимиона и люспите от червен пипер. Печете 20-25 минути или докато карфиолът стане златист.
- Прехвърлете сварените зеленчуци в голяма купа. Добавете сварената киноа, сините сливи, бейби зеленолистните и лимоновия сок. Разбъркайте, докато се овкуси. Добавете още подправки при нужда.
Източници:
1. Зомер, Алфред. „Ксерофталмия и състояние на витамин А.“ Напредък в изследването на ретината и очите 17.1 (1998): 9-31.
2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/#en1
3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Vitamind-HealthProfessional/
4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/
5. Frigg, M. и J. Broz. „Взаимоотношения между витамин А и витамин Е в пилето.“ Международен журнал за изследване на витамини и хранене. Internationale Zeitschrift fur Vitamin-und Ernahrungsforsch
7. Webb, A.R., et al. „Влияние на сезона и географската ширина върху кожния синтез на витамин D3: излагането на зимна слънчева светлина в Бостън и Едмънтън няма да насърчи синтеза на витамин D3 в човешката кожа.“ J Clin Endocrinol Metab (1988): 373-378.
8. DeLuca, Hector F. „Метаболизмът и функциите на витамин D.“ Стероидна хормонална резистентност (1986): 361-375.
9. Shieh, Albert и др. „Ефекти на високи дози витамин D2 спрямо D3 върху общия и свободния 25-хидроксивитамин D и маркерите на калциевия баланс.“ Вестник за клинична ендокринология и метаболизъм 101.8 (2016): 3070-3078.
10. Уонг, Сок Куан и др. „Молекулярният механизъм на витамин Е като средство за защита на костите: преглед на настоящите доказателства.“ Международно списание за молекулярни науки 20.6 (2019): 1453.
11. Мата-Гранадос, Хосе М. и др. „По-ниските серумни нива на витамин Е са свързани с остеопороза при жени в ранна постменопауза: напречно проучване.“ Списание за костен и минерален метаболизъм 31.4 (2013): 455-460.
12. Beulens, Joline WJ и др. „Високият хранителен прием на менахинон е свързан с намалена коронарна калцификация.“ Атеросклероза 203.2 (2009): 489-493.
13. Вебер, Питър. „Витамин К и здравето на костите.“ Хранене 17.10 (2001): 880-887.
14. Yee, Michelle Min Fang и др. „Витамин А и здравето на костите: преглед на настоящите доказателства.“ Молекули 26.6 (2021): 1757.
15. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-a/art-20365945
16. https://www.osteoporosis.foundation/patients/prevention/vitamin-d
17. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-e/
18. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/#h6