Топ 10 немлечни източници на калций
Топ 10 немлечни източници на калций
Източници на калций – те са от съществено значение за здравето на костите и зъбите. Костите изискват калций, за да бъдат здрави и силни, но повечето хора не получават достатъчно. Фокусирането върху увеличаване на храните, богати на калций, и приемането на добавки с калций може да помогне. За да увеличите количеството калций в диетата си, уверете се, че всяка седмица консумирате разнообразие от следните храни. Не е необходимо да консумирате млечни продукти, за да получите достатъчно калций.
Сардини – богати източници на калций
Консервираните сардини с кости съдържат 1000 мг калций на чаша, което ги прави победител в калция. Сардините също са богати на омега-3 мастни киселини, полезни за сърцето и мозъка. Можете да ги ядете на крекери, смесени с майонеза и/или горчица, или да ги добавите към сосове за паста.
Магданоз
Една чаша нарязан и сварен магданоз ще ви даде 912 мг калций. Това е отличен източник на калций, който често се пренебрегва. Добавете магданоз към супи или пригответе домашна супа със спанак и магданоз, за да комбинирате два отлични източника на калций.
Бадеми – един от леснодостъпните източници на калций
Бадемите предоставят 660 мг калций на чаша. Можете да ги ядете сурови, печени или като бадемово масло. Опитайте бадемово масло върху крекери или като дип за целина.
Ленено семе
Лененото семе осигурява 610 мг калций на чаша. Смелете ги и ги поръсете върху салати, сложете ги върху препечена филия с бадемово масло или ги добавете към смути. Лененото семе съдържа и полифеноли, които стимулират имунната система.
Соя
Сухите, печени соеви зърна осигуряват 426 мг калций на чаша. Тофу, направено от соя, съдържа 516 мг на чаша. Тофу е отличен източник на калций и приема ароматите на подправките, което го прави подходящо за различни рецепти.
Нахут
Нахутът съдържа 340 мг калций на чаша. Той е гъвкав и може да се използва в салати, печен или като хумус – традиционно ястие от Близкия изток.
Орехи
Една чаша орехи осигурява 280 мг калций. Те са чудесни като лека закуска, в салати, както и в кюфтета, плънки и смутита.
Спанак
Свареният спанак осигурява 250 мг калций на чаша. Оксалатите в суровия спанак намаляват усвояването на калция, но при нагряване се разграждат. Опитайте задушен спанак със зехтин и сол или го добавете към смутита.
Манголд
Една чаша манголд осигурява 125 мг калций. Той е вкусен задушен или добавен към супи.
Източник: https://www.nbihealth.com/top-10-non-dairy-sources-of-calcium/